Schengen Vize Başvuru ve Randevu
Schengen Vizesi; Avrupa’daki 33 ülkeye tek bir vize ile girmenizi sağlayan ortak bir vizedir.
Schengen Vizesi verme yetkisine sahip ülkeler.
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İşviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Latvia, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan
Schengen Vizesi ile girilen diğer ülkeler
Bulgaristan, Romanya, Güney Kıbrıs, Vatikan, San Marino, Monako
Yani bu ülkelerden birine gidecekseniz ve eğer pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizeniz varsa bu ülkelerin kendi vizelerini almanıza gerek yok.
Bu ülkelerden aldığınız vizeler ile diğer Schengen bölgesi ülkelerine giremezsiniz.
Schengen Vizesi Türleri
3 tip Schengen Vizesi vardır. Seyahat amacınıza göre başvurmanız gereken vize tipi değişir. Bunlar şunlardır
C tipi (Klasik Turist Vizesi)
C Tipi Schangen vizesi, kalış gününüzün en fazla 90 gün olduğu, turistik veya iş seyahati gibi durumlarda alınan klasik Schengen vizesidir. Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) giriş tarihinden son 180 gün içinde 90 gündür (bu 30 veya 60 gün de verilebilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, giriş tarihinden son 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır. Örneğin, sizin herhangi bir Schengen ülkesinden 1 yıllık C tipi Schengeniniz var. Schengeninizi 1 Ocak’ta aldıysanız üzerine 180 gün ekleyin. 30 Haziran’a kadar ard arda veya kesik kesik istediğiniz tarihler içinde 90 gün Schengen ülkelerinde kalabiliyorsunuz. 1 yıllık vizeniz olduğundan, 30 Haziran’dan sonra tekrar bir 180 günlük dönem başlamış olacağından seyahatinizi Haziran yerine Temmuz’da gerçekleştirdiğiniz takdirde yine 90 günlük hakkınız başlamış oluyor.
Böyle bir ihlalin hem sınırda para cezası ve bir sonraki Schengen başvurularında sorun yaratması muhtemel.
D tipi (oturma izinli)
D Tipi Schengen vizesi ise Erasmus, değişim programları, çalışma, oturum gibi 90 günden daha uzun kalışlar için geçerli olan vize türü. Fakat bu durum sadece D tipi Schengen vizesi sahibi olduğunuz ülke içinde geçerli bir durum. Yani eğer Schengen ülkeleri arasında seyahat etmek isterseniz, kalış hakkınız yine giriş tarihinden itibaren son 180 gün içinde 90 gün. Örneğin, Almanya’ya Erasmus’a gittiğinizi düşünelim. D Tipi Schengen vizenizle 6 ay kadar Almanya’da oturma izniniz olacaktır. Bu 6 ay içinde yine 90 gün Almanya dışındaki Schengen ülkelerinde bulunabilirsiniz.
Bazı ülkeler, D tipi vize aldığınızda, o ülkeye giriş yaptıktan belirli bir gün içinde gerekli bürolara gidip oturma izni almanızı veya kayıt yaptırmanızı bekliyor. Örneğin İtalya, ülkeye giriş yaptıktan 8 gün içinde oturma izni çıkartmanız için süre tanıyor.
A tipi (transit)
A tipi Schengen vizesi, Schengen vizesi aldığınız ülkeye başka bir ülkeye aktarmalı gideceğiniz durumlarda almanız gereken vize türü. Çok fazla kullanılan bir vize türü değil ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi aslında Schengen Vizesi’ni hangi ülkeden aldıysanız önce o ülkeye giriş yapmanız gerekiyor. Bazı Schengen ülkeleri bu konuda daha toleranslı olsalar da Almanya, Yunanistan, İsviçre, Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler sınırda sorun çıkarabiliyorlar. Örneğin siz Almanya üzerinden Arjantin’e gidecekseniz, Almanya Schengeniniz yoksa Almanya transit schengeninizin olması gerekiyor.
Turistik Schengen vizesi geçerlilik süreleri başvurudan başvuruya değişir.
Başvurunuzda gezinizin tarihlerini ve ne kadar uzun süreli bir Schengen vizesi istediğinizi sorarlar. Talep ettiğiniz geçerlilik süresine göre Schengen vize ücreti değişir. Süre uzadıkça daha pahalılaşır. 7 gün, 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 5 yıllık olarak vize talep edebilirsiniz. Ancak ne kadar uzun geçerlilik verecekleri onların insiyatifindedir. Siz 5 yıllık için ücret yatırıp 7 günlük de alabilirsiniz.
Turistik Schengen vizesi de kaç kere giriş çıkış yapacağınıza göre 3’e ayrılır: Tek Giriş, Çift Giriş, Çoklu Giriş.
Başvurunuzda hangi tip giriş izni için başvurduğunuzu belirtmeniz gerekir ancak size başvurduğunuz türden farklı bir giriş hakkı verebilirler. Çoklu istersiniz bile tek verebilme hakları mevcuttur.
Tek Giriş – Pasaportunuza basılan vizenin üzerinde yazan geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’ne 1 kez girebilirsiniz. Ama Schengen Bölgesi’nden çıkmadan 1. maddede bahsedilen tüm 23 ülkeye de gidebilirsiniz.
Çift Giriş – Pasaportunuza basılan vizenin üzerinde yazan geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’ne 2 kez girebilirsiniz.
Çoklu Giriş – Pasaportunuza basılan vizenin üzerinde yazan geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’ne sınırsız giriş çıkış yapabilirsiniz.